top of page

De olika stegen 

Med hjälp av dessa olika steg kan du lättare övervinna din flygrädsla. 

Steg 1

Flygrädsla, Cockpit, Flygplan

Först och främst behöver du själv ta reda på vad som mest skrämmer dig kring flygningen.

Det kan du exempelvis göra genom att uppgradera ditt medlemskap och få tillgång till ett snabbt och enkelt prov som vägleder dig till rätt!

Steg 2
Flygrädsla, Flygplan, Säkerhet

Lita på säkerheten ombord på varje flygning. Piloterna och cabin crew ombord och all för övrigt personal som jobbar kring flygplatsen är deras absolut första och största prioritet att säkerheten ska gå i första hand för att flyg ska vara det säkraste färdmedlet!

Flygplan undersöks var 50:e flygtimme.

Flygplan hamnar i hangar (Verkstad för flygplan) var 13:onde månad för en grov besiktning på hela flygplanet.

Piloterna gör även flera undersökningar per år om sitt egna mående, psykiskt, fysiskt, syn och att kunskaperna sitter där dom ska!

Steg 3

 

När du väl t.ex åker till flygplatsen kan du prova att sträcka ut handen genom fönstret på motorvägen och testa att vinkla handen i olika grader. Du kommer att känna att handen åker snabbt uppåt om du vinklar handen i en ca 45 graders vinkel och om du vinklar handen 90 graders vinkel att den stannar upp helt och åker förs snabbt bak. Tänk då att det endast är din hand som har en area på ca 30 cm2 när två flygvingar är väldigt väldigt mycket större. Detta är eftersom att även luft har en viss massa bara att vi inte kan se den. 

Flygrädsla, Flygplan, Flygplansvinge
FLygrädsla, Turbulens, Lugnande

Steg 4

 

Vid turbulens finns det olika avslappnings metoder. Ena metoden är att klämma med båda händerna på rumpan, det låter larvigt men det hjälper på så sätt att det är en distraktions teknik för att helt enkelt kunna tänka på något annat än turbulensen. 

Läs gärna även fakta inlägget i fliken "Fakta"

Steg 5

 

Massera känsliga punkter. Att massera kan hjälpa till att ens ångest kan släppa. Det är även riktigt skönt att bli masserad! 

Om man inträffas av ångest och panikångest kan man inte gråta, om man börjar gråta vet man att panikångesten är över!

Flygrädsla, Massage, Tips

Steg 6

 

Under flighten kan du använda dig av 4R metoden. Den är några få olika steg som hjälper för att ha en bekväm flygrädsla. Det första steget är att man måste erkänna för sig själv att man känner sig orolig eller rubbad.  

Steg 7

 

Det andra steget är att man har en gummisnodd på handleden som man snärtar, det kan man göra när man känner att man hamnar i en negativ spiral av ångest så påminner smärtan  oss om att säga ''NEJ'' till ångesten. Man kan även nypa sig i armen eller dra sig lite i håret om man inte har någon gummisnodd. 

Flygrädsla, Metoder, Tips, Flygplansvinge

Steg 8

 

Det tredje steget i 4R metoden är att reglera sin andning, om man drabbas av ångest så kan man andas t.ex i en påse eller i ett sugrör, det gör att luften blir begränsad och gör att koldioxidintaget och syreintaget blir mindre och man blir lugnare. 

Steg 9 

 

Det fjärde steget i 4R metoden är att massera våra muskler det kommer att försäkra den känslosamma delen av våran hjärna om att det inte finns något hot som gör att man blir lugnare. 

Steg 10

 

Sitt långt fram, vid turbulens blir det mindre gupp och skakningar. Under själva flygningen ska du även försöka att distrahera dig själv så mycket som det bara går. Du kan exempelvis göra det genom att kolla på film, spela spel, lyssna på musik, massera dig själv, prata och umgås.

Flygplan, Kabin, Flygrädsla, metoder, steg, tips
Flygplan, Flygrädsla, metoder, tips, steg, KBT

Steg 11

 

Men det absolut bästa sättet är såklart att träna bort rädslan, det låter väldigt tufft och svårt men det är det bästa sättet. Du måste börja i små steg, om du blir ångestfylld av att bara komma i närheten av en flygplats skulle jag tipsa om att komma till en flygplats utan en bokad biljet och känna in kulturen på en flygplats. Sedan i större steg. 

Steg 12

 

Under flygningen ber du din partner eller någon du sitter bredvid att rabbla upp ungefär 5 nummer 1-9 i olika ordningar. Sedan ska du rabbla upp dessa samma nummer som din partner precis sagt. Efter att du gjort detta steg några gånger kan du sedan öka numrerna. Detta är för att fokuserar hårt på siffrorna och glömmer bort vad som händer och vad du gör. 

Flygplan, Flyga, Flygrädsla, steg, metoder, tips
Resa, Flygplan, Flygrädsla, Tips, Metoder, Kabin, Steg

Steg 13

Det finns många olika steg och metoder för panikångestattacker, du kan exempelvis sätta dig i passagerarstolen och pressa dina fötter ned i golvet.

Andas lugnt, lägg din hand på magen och känn andningen. 

Försök verkligen att se dig omkring, se att inget farligt händer och ta in vad du gör. 

Steg 14

Förbered dig ordentligt! Precis som en elitidrottare för hens match och tävling, sov ordentligt, ät bra (helst hemma så du slipper stressa på flygplatsen), drick ordentligt med vatten (inte alkohol då ett glas alkoholhaltig dryck påverkar dig mer uppe i luften pga luftfuktigheten!) och var i tid på flygplatsen!

Incheckning, flygplats, flygplan, flygrädsla, tips, steg, metoder, passagerare

Steg 15

Det finns flera steg och metoder vid ångest. 

Jag skulle rekommendera att fokusera på andningen. Börja med att ta 20 styckna djupa andetag. 

Ta sedan dina tre mitten fingrar, mittersta fingret mellan ögonbrynen, och de andra vardera drar du längst ögonbrynen. Detta kan hjälpa vid reducerad ångest. Eftersom att det finns nerver som just i ansiktet som kan hjälpa att lugna din ångest om du drar på dessa nervtrådar. 

Webbinspelning_24-4-2023_103531_www.flygradsla.com.jpeg
bottom of page